top of page

Et billede fra unschooling liv

Opdateret: 2. apr. 2023

-Besøg OPG Neduhal, Dubrava, 13.8.2021


Livet er en gave, glade, lykke.

Skriv mere om livet! Skriv mere om daglige aktiviteter, hvad du laver, hvordan, hvor...!

Skriv mere.

De opmuntrer mig ofte til at skrive om, hvad vi laver, hvad vi lever, hvordan vores dage ser ud. Nogle gange er det et simpelt svar, men simple svar er ofte ikke nok eller interessante nok.

Selvom jeg står ved, at vores liv og livsstil (så forskellig den end kan være) er enkel, giver dette ikke nok svar på spørgsmål om essensen og indholdet af vore dage.

Dette vil være mit forsøg på at bringe emnet unschooling ud i livet, som er mig kær, og bringe dens praksis tættere på fra vores synspunkt. Historien om besøget på Neduhal-gården nær Zagreb vil, håber jeg, være en række skitser fra vores uskoletid.

Hvad der ofte kommer fra en simpel idé, en tanke, bliver nogle gange til magi. Jeg er ikke lærer, jeg er en forsker, en samler af materialer, ideer og projekter, som jeg sætter ud i livet hver dag. Nogle ideer, kimen til mine håb, finder grobund hos vores børn. Hvis kimen til ideen modtages af mindst én af dem, vil jeg fortsætte med at pleje den. Nogle gange er ideer mine ønsker, drevet af at bringe mine egne passioner tættere på dem. Ofte er det den tanke: "Vær den vej, du ønsker, at dine efterkommere skal følge".


I begyndelsen af ​​vores ophold i Kroatien i år ledte jeg efter husstande og små gårde for at bringe børnene tættere på viden om, hvad naturen er, hvad den giver os, og hvor meget der kan laves af ingenting.

For mig begynder livet, når vi bliver bevidste om det, og bevidstheden om det liv, vi spiser, kan kun komme fra kilden til det liv.

For en uge siden fandt jeg tilfældigvis OPG Neduhal gennem en Instagram-profil, som jeg følger, som til min store fornøjelse havde en fantastisk hjemmeside, hvor der stod, at det var muligt at besøge dem med forudgående varsel, så jeg sendte den med det samme. Det, der var vidunderligt for mig, var ideen om, at deres gård skulle bygges på filosofien om den ældgamle måde at drive landbrug på: fra frø til frø, lokalt, i sæsonen, uden pesticider og kemikalier, ved at bruge hænderne, sveden og passionen fra dem, der stod bag. det.


Det, vi stødte på under vores møde, oversteg alle mine forventninger og ramte essensen af ​​vores filosofi om livet, læring og unschooling.

Halvtreds kilometer fra Zagreb, hvor vi kørte næsten alene på vejen gennem steder, vi aldrig har besøgt, fandt vi indgangen til gården til det, der vil afsløre for os Neduhal-familiens magi og passion. Vi blev mødt af Valerija, datter af ejeren af ​​gården, sammen med hunden Ben og flere katte, der dovent hvilede sig i solen. De nyeste ankomne til deres familie var to killinger, der blev adopteret et par dage før vores ankomst, hvoraf den ene var en lille gul killing, der ikke var større end håndfladen på en voksen hånd. Mens børnene legede med kattene og Ben, tilbød de os snittede meloner og vandmeloner fra deres dyrkning. Sammen med historien om de frugter og dyr, der lever på deres jord, sluttede fru Mirjana sig til os, så på et tidspunkt tog vi alle sammen mod 2 hektar af deres dyrkede jord sammen med pinde, kurve og i selskab med dyr. På gården hilste vi på en ged, høns og to grise samt en halv snes indiske ænder, som ikke var så interesserede i at tale med os, som ejerne viste.

Gennem frugtplantagen, forbi drivhuset, hvor de allerede er i gang med at forberede frø og frøplanter til næste sæson til selve marken, hvor rækker af omhyggeligt plantede og plejede grøntsager strækker sig. Sammen med historien om familien, deres værdier, begyndelse og nuværende arbejde inviteres vi til at vælge og høste frugterne af deres omhyggelige arbejde, som de viser og deler med velfortjent stolthed og lidenskab kendt af få. Silja hyggede sig med at passe killingerne, mens Lailla straks påtog sig rollen som en lille plukker, så hun og kære Valerija tog på kampagne til rækkerne af zucchini, peberfrugt, gulerødder, tomater, mangold, porrer, meloner.. .

Under den varme augustsol, badet i sved, begyndte en hel verden af ​​viden at åbne sig: om omsorg og arbejde, om indsats, der giver resultater, om ideer, der i årevis er blevet bygget til at vokse fra små til naturlige størrelser og vigtige. dem, om processerne omkring plantning, pasning, plukning og salg, om loyalitet, tilbagevenden til gamle værdier. Fra alt, med den ømhed, som kun lidenskab kan vække og lede, blev kærligheden til en mor og datter, der kender deres land og det liv, det giver dem, åbenbaret. De talte beskedent, men ærligt og lidenskabeligt, uden at holde sig tilbage om alt, hvad der faldt på. Vi havde spørgsmål, og nu og da fandt vi nye, der blev stimuleret af deres svar. Vi smagte på den nyhøstede mad, beundrede farverne og formerne, grinede højt og uforbeholdent. I deres verden var der ingen begrænsninger, de tillod børn at være børn, for at lade deres fantasi vise dem, hvordan de ønskede at udforske ejendommen.


Da vi vendte svedige og tørstige tilbage til huset, gik vi forbi et drivhus og en frugthave, hvor de gamle træsorter skamløst viste deres pragt og størrelse.

Lige dér gennem spillet af lys og skygge i den sene eftermiddagsduft af ferskner, fandt jeg mig selv overvældet af oprigtig taknemmelighed. Det, der er så tilgængeligt for alle, men alligevel så langt og ofte uden for rækkevidde: livet og kendskabet til dets storhed og enkelthed, stod for mine øjne. Jeg mærkede det høje græs let kilde mine ankler, sveden poolede under mit hår, mit treårige barns krop klamrede sig til mit, rynkerne i øjenkrogene blev tykkere af konstant smil og venskabets vidunderlige symbiose udfoldet for mig., nysgerrighed og generøsitet. Mine døtre åbnede op, som om dette var deres hundrede besøg, ikke deres første. Og på et tidspunkt, mens jeg bed det saftige kød af en lille rund fersken, som fru Mirjana gavmildt gav mig, så jeg min ældste datter i trætoppen plukke modne frugter, mine øjne vendte mod den midterste med en killing i armene , og jeg indså, at de også smilede så roligt og fra hjertet, som om det var alt, de har brug for.


Og så skyller en bølge af taknemmelighed ind over mig, en bølge af erkendelsen af, at dette er livet: enkelt, generøst, selvforsynende, fuld af sødme og lidenskab, der udfolder sig ved hvert skridt. Og umiddelbart derefter rammer erkendelsen af ​​essensen af ​​det samme liv, som mine børn er en del af, mig. Jeg indså i det øjeblik, hvor store og utallige vores muligheder er, og hvor meget styrke livet giver: at være, at opdage, at lære, at føle.


Vi vendte tilbage til husets terrasse, og med hjemmelavet brændenælde og myntesaft udvekslede vi de sidste samtaler: om deres drømme, om børn, beslutninger, livet generelt.

Fru Mirjana, så rolig, delte ærligt med mig sit syn på børnene og sin forbindelse med forældrene, så bemærkede hun til mig, mens hun så på børnene med et smil, hvor få så rolige forældre og så afbalancerede børn der er i dag. Hendes oprigtige ros rørte mig dybt i mit moderhjerte, fyldt til det sidste.

Det, der skete med os den dag på Neduhal-familiens ejendom, er svært at sætte ord på, men mens jeg skriver dette, føler jeg stadig den samme taknemmelighed, beundring og kærlighed, som ændrede mig den dag. De samme, der ofte kommer til mig i øjeblikke så banale og enkle, at de fleste helt sikkert vil savne dem. Så så stiller vi store og svære spørgsmål, som vi helt sikkert kan finde svaret på, hvis vi lige stopper op et øjeblik og overvejer, hvad der lige nu er foran os og indeni os.

Hvad er livet for dig?37 visninger1 kommentar

1 Comment


Irene Genelin
Irene Genelin
Jun 09, 2023

Beautiful writing, Ivana. I could feel your gratitude as you wrote of your experience on the farm. How lovely to be reminded of what freedom and connection the unschooling life lends! We have reached out to people on our travels and been welcomed with open arms also. I can think of several people in Croatia that we had wonderful exchanges with. I'm not sure if it is something about Croatia, or just the sincere wanting to get to know others and share time and space with them. I'm glad you were able to writ about your experience for others to read.

Like
bottom of page